Ostatnio dosyć często robię zakupy w Biedronce (jeśli nie widzieliście efektów moich zakupów, chodźcie na YouTube). Podczas ostatniej wizyty w oko wpadła mi ośmiornica mrożona w całości, więc bez zastanowienia wrzuciłam ją do koszyka – pierwszy raz jadłam ośmiornicę w Grecji i pomyślałam, że fajnie będzie przypomnieć sobie wakacyjny chill jednocześnie będąc w domu.
Od razu zaznaczę – to nie jest reklama tego sklepu, ale właśnie w Biedronce możecie teraz dostać wszystkie składniki potrzebne do przygotowania potrawy z tego przepisu. Nie wiem jak wy, ale ja lubię zrobić wszystkie planowane zakupy spożywcze w jednym sklepie bez wycieczek po całym mieście.
Z początku ośmiornicę chciałam zwyczajnie upiec i zjeść jako przekąskę z bagietką czosnkową, ale w trakcie oczyszczania (poniżej tłumaczę, jak łatwo oczyścić ośmiornicę) wpadłam na pomysł zrobienia pysznej, lekkiej i mocno wakacyjnej sałatki – bo skoro mam w domu składniki, to czemu nie?
Moja sałatka z ośmiornicy wyszła taka, że WOW, więc dzielę się z wami przepisem. :)
Ośmiornica:
- ośmiornica mrożona
- 1 duża cebula
- liść laurowy
- ziele angielskie
- oliwa
- pieprz
- sól
- przyprawy greckie
Sałatka:
- mieszanka sałat
- żółta papryka
- rukola
- jeżyny
- ser kozi
- płatki migdałowe
Jak przygotować ośmiornicę? To może wydawać się skomplikowane, ale wszystko zaraz wyjaśnię (niestety zapomniałam robić zdjęcia krok po kroku całej operacji – nadrobię przy następnej okazji). Mrożona ośmiornica jest już z oczyszczoną głową. Pozostaje jedynie pozbyć się aparatu gębowego włącznie z zębem.
1. Odetnij głowę w miejscu, w którym już jest częściowo nacięta;
2. Delikatnie natnij otwór gębowy z dwóch stron i wypchnij ząb;
3. Chwyć od góry za twardą część po środku ośmiornicy i usuń ją nacinając dookoła (pomiędzy miejscem po zębie a miejscem po głowie powinien zostać otwór na wylot).
Oczyszczoną ośmiornicę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, chwyć od góry i kilka razy zanurz w gotującym się wywarze na 3-4 sekundy z kilkusekundową przerwą pomiędzy każdym zanurzeniem. Gotuj 45 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyjmij z wody i odłóż na 15 minut do przestygnięcia.
Macki i pozostałą część pokrój na kawałki ok. 3 cm i ułóż w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop niewielką ilością oliwy oraz dopraw solą, pieprzem i przyprawami w ilości według uznania.
Wstaw blachę do piekarnika i piecz 45 minut w 180°C (środkowa półka). Po upieczeniu ośmiornica powinna być sprężysta, ale nie gumowa – jeśli nie gryzie się jej łatwo, powinna zostać w piekarniku chwilę dłużej. Gotowe kawałki zdejmij z blachy i odłóż na bok do przestygnięcia.
Na talerzu ułóż garść sałaty oraz dodaj: pokrojoną w kostkę żółtą paprykę, listki rukoli, ułóż kilka kawałków ośmiornicy, udekoruj serem kozim i jeżynami. Całość delikatnie skrop oliwą i posyp płatkami z migdałów. Do sałatki lubię przegryźć pieczywo czosnkowe.
Sałatka z ośmiornicy jest bardzo prosta do zrobienia (chociaż samo przygotowanie jest dosyć czasochłonne) a na twoim stole z pewnością zrobi efekt WOW. A sałatka + schłodzone białe wino + ciepły wieczór – nawet jeśli tylko na balkonie – magia.