Gorący dotyk promieni słońca na ramionach, orzeźwiający szept wiatru we włosach, cichy trzask przydeptanej trawy pod stopami, intensywny zapach ciepłego lata łaskoczący w nos, rozbudzająca jasność dnia zmuszająca do mrużenia oczu. Ach, jak ja kocham lato! Następne będzie dopiero za ponad pół roku, więc żeby zatrzymać je nieco dłużej w mojej głowie i na talerzu, na pożegnanie lata ugotowałam chłodnik z buraków.
Oczywiście chłodnik kojarzy się z botwinką – zupa ma wtedy delikatny, lekko słodki posmak młodych warzyw, ale spróbujcie tej wersji, jeśli chcecie przypomnieć sobie wakacyjny czas. Chłodnik z buraków był tak dobry (aż mnie to zaskoczyło), że zrobiłam tylko jedno zdjęcie. Buraki i warzywa do ugotowania bulionu kupiłam podczas wykopków w skansenie.
Składniki:
– 2 litry wywaru warzywnego
– 3 niewielkie buraki razem z liśćmi
– 400 ml kefiru
– 300 ml śmietany 18%
– 1 średni ogórek gruntowy
– 6 rzodkiewek
– 2 ząbki czosnku
– szczypior
– koper
– 2 ziarnka ziela angielskiego
– sól
– pieprz
Zacznij od przygotowania bulionu warzywnego. Do dwóch litrów wody wrzuć oczyszczone dwie średniej wielkości marchewki, niewielką pietruszkę, naciętą w połowie białą część pora (ok 15 cm), kawałek selera (ok 2 cm), przekrojoną na pół cebulę, ziele angielskie oraz pieprz i sól do smaku. Gotuj ok 15 minut dolewając wodę w razie potrzeby, jeśli wygotuje się jej zbyt dużo. Lub jeśli jesteś jedną z tych dziwnych osób, które mrożą bulion i trzymają go w zamrażarce, możesz go użyć w tym momencie.
Buraki umyj i pokrój w niewielką kostkę (średnio 1×1 cm), opłukane liście pokrój w kawałki 2 cm. Z bulionu wyjmij warzywa i wrzuć buraki razem z liśćmi – gotuj do miękkości buraków. Po ugotowaniu zdejmij z ognia (za każdym razem pisząc „zdejmij z ognia” wyobrażam sobie, że gotujesz nad ogniskiem) i odstaw do ostygnięcia.
Do chłodnej zupy wlej kefir i śmietanę i dokładnie wymieszaj – dobrze działa rózga. Ogórek i rzodkiewki pokrój w niewielkie kawałki (takie, jak lubisz), posiekaj drobno czosnek, szczypior i koper (niewielką ilość) i dodaj to wszystko do garnka. W razie potrzeby dodaj sól i pieprz.
Pro tip: jeśli wybierzesz kefir i śmietanę bez laktozy, zupa będzie delikatniejsza i słodsza w smaku.