Niezawodny pomysł na superszybki obiad.
Zapiekanka serowa jest dla mnie kołem ratunkowym, z którego mogę skorzystać zawsze wtedy, kiedy albo nie mam czasu albo nie chce mi się wnosić na kulinarne wyżyny. Ten przepis łączy trzy rzeczy, które kocham w jedzeniu: makaron, dużo sera i słony smak. Uwielbiam.
- 300 g makaronu
- dowolne warzywa
- 1 średnia kostka żółtego sera
- 3/4 szklanki wody
- 0,5 szklanki mleka
- 1/3 szklanki mąki
- 1 żółtko
- przyprawy
- oliwa
Makaron i warzywa podgotować (oddzielnie), żeby były al dente. Wodę połączyć z mlekiem i żółtkiem, dokładnie wymieszać z mąką a następnie dodać pół kostki startego sera. Dodać ulubione przyprawy.
Naczynie żaroodporne posmarować oliwą i nałożyć makaron oraz warzywa. Zalać przygotowaną wcześniej zalewą i posypać grubą warstwą startego sera. Piec 20 minut w 180 stopniach.