Przepis: Francuska zupa cebulowa z grzankami

francuska zupa cebulowa

Przepyszne, sycące i bardzo proste danie.

  • 0,5 kg cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina*
  • 1 l bulionu warzywnego (lub mięsnego)
  • sól, pieprz, tymianek, liść laurowy
  • bagietka
  • ser żółty

Cebulę posiekaną w piórka włożyć do garnka, dodać masło i podsmażać do zrumienienia (bursztynowy kolor, nie przypalony) cały czas mieszając. Kiedy cebula zacznie przywierać do dna, wlać szklankę bulionu. Gotować, mieszając przez około 10 minut, żeby cebula zmiękła. Po tym czasie wlać resztę bulionu i doprawić do smaku. Zagotować całość.

Bagietkę pokroić w kromki grubości nieco ponad 1cm. Ułożyć kromki na blasze i zetrzeć na nie ser. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 °C na górną półkę, do momentu aż ser się roztopi a bułka lekko przyrumieni. Przełożyć zupę do miski i na wierzch ułożyć kromki bagietki.

*Oryginalna zupa cebulowa zawiera jeszcze wino, ale nie lubię smaku alkoholu w jedzeniu, więc go nie użyłam. Jeśli chcesz ugotować zupę z dodatkiem wina, dodaj je zamiast szklanki bulionu.

Wybrane dla Ciebie: