Przepis: Najlepsze placki z cukinii

Kilka dni temu goszcząc w jednej z warszawskich restauracji typu fast food, miałam niewątpliwą nieprzyjemność jeść najgorsze placki z cukinii. To jest dla mnie kolejna sytuacja, która uczy mnie, żeby nie generalizować. Szanowni Państwo, niniejszym ogłaszam: da się zepsuć placki z cukinii.

Ale nie lękajcie się! Dodaję przepis na najlepsze placki z cukinii, jakie kiedykolwiek powstały i powstaną.

UWAGA: robiąc te placki, zaproście wszystkich do kuchni – są tak dobre, że prawdopodobnie zjecie je sami chwilę po zdjęciu z patelni (przetestowane).

  • 4 średniej wielkości cukinie (nigdy nie rozumiałam idei podawania składników na kilogramy – ktokolwiek z Was w domu to wszystko waży…?)
  • pół szklanki mąki (im bardziej wilgotna cukinia – tym więcej mąki; mój rekord to 2 szklanki)
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • pół główki czosnku (chyba że zaraz idziesz na randkę, to wtedy 3 ząbki)
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • pieprz (ilość taka, jaką lubisz)
  • sól (płaska łyżeczka)

Na patelni podsmaż pokrojoną cebulę. Cukinie umyj, obierz (wyjmij nasiona) i zetrzyj na tarce. Dodaj drobno posiekany lub starty czosnek. Wrzuć usmażoną cebulę i wymieszaj. Wsyp mąkę i wbij jajka. Użyj przypraw. Wymieszaj wszystko ze sobą. Jeśli ciasto jest zbyt wilgotne, dosypuj mąki po pół szklanki, aż będziesz w stanie uformować w dłoniach kotlet.

Smaż na oliwie, oleju lub na czym tylko chcesz – placki i tak będą pyszne.

Wybrane dla Ciebie: