Przepis: Rewelacyjna zupa ogórkowa

zupa ogórkowa

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kostka selera (kupuję seler, myję, kroję w dwucentymetrowe kostki i mrożę)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 5 ogórków kiszonych
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • przyprawy

Do garnka wlej 2 litry wody. Wrzuć pietruszkę, seler, marchewkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną w kostkę cebulę, czosnek i łyżeczkę soli. Gotuj wszystko ok 15 minut na średnim ogniu. Kiedy marchewka i ziemniaki będą już miękkie, wyjmij pietruszkę i seler. Chyba że je lubisz, to zostaw.

Zetrzyj na tarce (grube oczka) ogórki kiszone. Dosól jeśli musisz, popieprz i dodaj wszystkie przyprawy, które lubisz. Jeśli się nie znasz, to do ogórkowej pasuje koperek, pietruszka i lubczyk.

W szklance zmieszaj dokładnie śmietanę z mąką i małą chochlą dolewaj do niej wywar. Mieszaj do jednolitej konsystencji i powtarzaj, aż całość będzie ciepła. Teraz – mieszając zupę w garnku – dolej zawartość szklanki i dokładnie wymieszaj. Jeśli wolisz zupy w formie kremów, wsadź blender do garnka i rób co musisz. Jeśli nie – Twoja zupa jest gotowa.

zdjęcie: 1,

Wybrane dla Ciebie: