- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kostka selera (kupuję seler, myję, kroję w dwucentymetrowe kostki i mrożę)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 ziemniaki
- 5 ogórków kiszonych
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- przyprawy
Do garnka wlej 2 litry wody. Wrzuć pietruszkę, seler, marchewkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną w kostkę cebulę, czosnek i łyżeczkę soli. Gotuj wszystko ok 15 minut na średnim ogniu. Kiedy marchewka i ziemniaki będą już miękkie, wyjmij pietruszkę i seler. Chyba że je lubisz, to zostaw.
Zetrzyj na tarce (grube oczka) ogórki kiszone. Dosól jeśli musisz, popieprz i dodaj wszystkie przyprawy, które lubisz. Jeśli się nie znasz, to do ogórkowej pasuje koperek, pietruszka i lubczyk.
W szklance zmieszaj dokładnie śmietanę z mąką i małą chochlą dolewaj do niej wywar. Mieszaj do jednolitej konsystencji i powtarzaj, aż całość będzie ciepła. Teraz – mieszając zupę w garnku – dolej zawartość szklanki i dokładnie wymieszaj. Jeśli wolisz zupy w formie kremów, wsadź blender do garnka i rób co musisz. Jeśli nie – Twoja zupa jest gotowa.
zdjęcie: 1,