Przepis: Kurczak po chińsku

kurczak po chińsku

Kurczak po chińsku, ale po polsku.

Łatwy (jak zawsze) i szybki (jak zawsze) pomysł na obiad dla wszystkich znudzonych standardowymi sposobami na podanie piersi kurczaka.

  • 1 cała pierś kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 2 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • kilka kropli sosu piri-piri
  • 0,5 opakowania kiełków stir-fry
  • makaron spaghetti
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Makaron spaghetti ugotować w lekko osolonej wodzie. Marchewkę przeciąć wzdłuż na pół i pociąć na cienkie plasterki, cebule pociąć w piórka i podsmażać na głębokiej patelni na niewielkim ogniu.

W tym czasie pociąć pierś kurczaka na plastry grubości 1 cm i przekroić na pół, żeby powstały niewielkie kawałki i włożyć je do miski. Dodać posiekany czosnek, sosy, trochę oleju lub oliwy i przyprawy. Dokładnie wymieszać.

Life hack: żeby uniknąć brudzenia rąk podczas mieszania mięsa, użyj zamykanego pojemnika jako „shakera” – składniki połączą się szybciej i dokładniej.

Co jakiś czas mieszaj cebulę z marchewką a kiedy zaczną nabierać złotego i lekko przypieczonego koloru, dolej pół szklanki przegotowanej wody, zwiększ ogień i poczekaj, aż woda odparuje.

Przełóż mięso na patelnię i smaż kurczaka co jakiś czas przewracając kawałki, żeby uniknąć surowych kawałków mięsa. Mniej więcej w połowie smażenia dorzuć kiełki. Na koniec dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i przez chwilę podsmażaj całość razem.

kurczak po chińsku

Wybrane dla Ciebie: