Przepis na sos pieczarkowy jest jednym z podstawowych przepisów, które zwyczajnie trzeba umieć robić. Myślisz, że to trudne? Sprawdź!
- 0,5 kg pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, przyprawy
Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w piórka i przełóż do pieczarek. W większym garnku rozgrzej masło i przełóż do niego pieczarki z cebulą – wymieszaj. Całość duś kilkanaście minut co jakiś czas mieszając. W szklance dokładnie wymieszaj mąkę ze śmietaną. Kiedy pieczarki zmniejszą swoją objętość dolej dwie szklanki wody. Po zagotowaniu powoli dolewaj po łyżce sosu do mąki ze śmietaną i wymieszaj do połączenia.
Do sosu wsyp kilka szczypt soli, szczyptę rozmarynu i tymianku oraz przypraw prowansalskich. Mieszając dolewaj przygotowaną mąkę ze śmietaną do zagęszczenia sosu. Całość mieszaj do zagotowania i gotuj ok. dwóch minut. Sos świetnie sprawdzi się zarówno do ciemnych mięs jak i wegetariańskich dań mącznych.