Nigdy nie miałam problemu z upieczeniem mięsa, które podczas jedzenia rozpływa się w ustach. Różowy odcień mięsa w środku? Masz wrażenie, że jesz podeszwę? Z pewnością to kwestia przepisu – teraz poznaj ten właściwy przepis na pieczony schab.
- 1 kg schabu bez kości (lub więcej)
- 250 ml wywaru warzywnego
- przyprawy
Mięso oczyść z tłuszczu i ścięgien, umyj i osusz. Od góry i od dołu połóż grubszą niż zwykle warstwę przypraw: sól, pieprz, papryka, tymianek i oregano. Włóż mięso do miski i wlej do niej gotowy wywar. Włóż do lodówki na 3-4 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, przełóż mięso razem z wywarem do naczynia żaroodpornego i wstaw na środkową półkę na 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i polej wierzch schabu wywarem. Pozostaw na 10 minut. Przekręć schab na drugą stronę i piecz kolejne 20 minut.
Jeśli chcesz przygotować większą ilość schabu, to trzymaj się zasady: 1 kg – 1 godzina.