Przepis: Pasta z bobu

pasta z bobu

Szybka i zdrowa pasta z bobu do kanapek.

 Kocham jeść kanapki. Mogłabym jeść tylko to, ale lubię urozmaicenia w życiu, więc cały czas próbuję czegoś nowego. Na jednym z targów spożywczych trafiłam na pastę z bobu. Jak się domyślacie, cena była kosmicznie wysoka, ale bardziej od ceny przeszkadzała mi zbyt duża ilość pieprzu – nie cierpię pikantnego smaku.

Postanowiłam zrobić taką pastę po swojemu. To jest tak banalne w przygotowaniu, że uda Wam się nawet wtedy, kiedy przypalacie wodę na herbatę.

  • 1 kg bobu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki soli

Wrzuć bób do garnka, zalej wodą (niech będzie jej ok połowę więcej niż bobu), dosyp cukru i soli. Gotuj mniej więcej 15 minut na średnim ogniu. Ja gotuję najpierw na dużym a pod koniec zmniejszam płomień i przykrywam garnek pokrywką.

Ugotowany bób odcedź, przesyp do miski i zblenduj. Możesz zblendować na gładką masę – ja zostawiłam większe kawałki, bo lubię takie pasty. Sprawdź smak i jeśli czujesz taką potrzebę, dosyp więcej soli lub dodatkowych przypraw.

Wybrane dla Ciebie: