Przepis: Wegański burger z cukinii

burger z cukinii

  • 2 niewielkie cukinie
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki kaszki kukurydzianej
  • sól, pieprz, przyprawy

Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce – odsączyć. Zetrzeć czosnek i wsypać kaszkę kukurydzianą. Całość dokładnie wymieszać i doprawić. Uformować kształt burgerów, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w 180º C.

Propozycja podania:

Jedną połowę bułki posmarować ketchupem, drugą wegańskim majonezem. Warstwami ułożyć: kiełki rzodkiewki, dwa liście sałaty rzymskiej, burger z cukinii, plasterek sera wegańskiego, cienkie plasterki cebuli, plasterki pomidora, plasterki ogórka kiszonego,  garść roszponki.

Wybrane dla Ciebie: