Pieczona feta z pomidorami, czyli bouyiourdi

pieczona feta z pomidorami

Nie da się ukryć, że tradycyjne żarełko ma coś w sobie. Czy to pierogi, czy ramen, czy makarony. Do tego grona zalicza się również pieczona feta z pomidorami, przepis pochodzący z Grecji. Robi się ją niezwykle łatwo i można by powiedzieć, że to jest idealny pomysł na szybki obiad (pod warunkiem, że ser feta jest często w twojej lodówce). Czas przygotowania to ok 40 minut.

Przedstawiam tutaj moją wariację na temat bouyiourdi, bo nie użyłam np. papryki. Gotując potrawy z konkretnych krajów/regionów staram się używać takich przypraw, które z tych miejsc pochodzą lub są chętnie wykorzystywane w kuchni. W tym przepisie jest podobnie, ale spokojnie – te przyprawy są powszechnie dostępne w sklepach świeże lub suszone.

Składniki:
– 200 g sera feta (z oznaczeniem CHNP)
– 3 średnie szalotki
– 4 ząbki czosnku
– duże opakowanie pomidorków koktajlowych
– oliwa
– 200 g makaronu
– świeża natka pietruszki
– przyprawy suche: sól himalajska, biały pieprz, tymianek, rozmaryn, bazylia, suszony czosnek, gałka muszkatołowa

pieczona feta z pomidorami

Wykonanie:

Do naczynia żaroodpornego (lub do blaszki) wsyp pomidory – jeśli są większe niż typowy pomidor koktajlowy przekrój je tak, żeby wszystkie miały podobną wielkość. Dodaj szalotkę pokrojoną w średnią kostkę i plasterki czosnku. Odsuń pomidory ze środka i połóż ser feta. Całość polej odrobiną oliwy i posyp suchymi przyprawami w ilości takiej jak lubisz – ja użyłam mniej więcej po dwie/trzy szczypty.

Delikatnie wymieszaj wszystko palcami, żeby pokryć mieszanką oliwy i przypraw również spód sera. Włóż do piekarnika, ustaw temperaturę 180° C i piecz przez 30 minut. W międzyczasie ugotuj makaron i posiekaj natkę pietruszki.

Po upieczeniu rozgnieć pomidory widelcem (uwaga, bo mogą pryskać gorącym sokiem) i wymieszaj dokładnie z serem feta. Na wierzch wysyp makaron, posyp pietruszką i całość jeszcze raz wymieszaj.

Z tej ilości składników wystarczy jedzenia dla czterech mało głodnych osób lub dla dwóch bardzo głodnych. Bouyiourdi, czyli pieczona feta z pomidorami jest przepyszne i warto spróbować jej przynajmniej raz.

pieczona feta z pomidorami

Wybrane dla Ciebie: