Naleśniki z soczewicą na kolację? Poproszę.
Przepis na idealne naleśniki znajdziesz TU. Do podstawowego przepisu dodałam garść świeżych listków bazylii. A jak zrobić przepyszny i łatwy w przygotowaniu farsz z soczewicy?
- 1,5 szklanki zielonej soczewicy
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól, przyprawy
Soczewicę zalej wodą w proporcji 2:1 – w tym przypadku to 3 szklanki wody. Gotuj ją na średnim ogniu ok 25 minut (do wyparowania wody). Na głębokiej patelni podsmaż pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Przełóż na patelnię ugotowaną soczewicę, dodaj przyprawy i zblenduj wszystko na gładką masę.
Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej pół szklanki mleka i podsmażaj odparowując jego nadmiar. W nieodparowanej formie farsz świetnie sprawdzi się również jako dip.