Przepis: naleśniki z soczewicą

naleśniki z soczewicą

Naleśniki z soczewicą na kolację? Poproszę.

Przepis na idealne naleśniki znajdziesz TU. Do podstawowego przepisu dodałam garść świeżych listków bazylii. A jak zrobić przepyszny i łatwy w przygotowaniu farsz z soczewicy?

  • 1,5 szklanki zielonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, przyprawy

Soczewicę zalej wodą w proporcji 2:1 – w tym przypadku to 3 szklanki wody. Gotuj ją na średnim ogniu ok 25 minut (do wyparowania wody). Na głębokiej patelni podsmaż pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Przełóż na patelnię ugotowaną soczewicę, dodaj przyprawy i zblenduj wszystko na gładką masę.

Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej pół szklanki mleka i podsmażaj odparowując jego nadmiar. W nieodparowanej formie farsz świetnie sprawdzi się również jako dip.

Wybrane dla Ciebie: