Pasta, noodle, macaroni – jak nie nazwać makaronu, tak będzie jedną z moich ulubionych rzeczy do jedzenia. A jeśli do makaronu dodać ser, dużo sera, to powstanie najlepsze jedzenie, jakie wymyślili Amerykanie z nadwagą – mac and cheese.
- sos beszamelowy
- 150 g makaronu (creste)
- 2 kulki sera mozzarella
- 100 g sera cheddar
- 200 g sera gouda
- sól, pieprz
Makaron gotować przez 10 minut, do stanu na chwilę przed al dente, odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem.
Przygotować sos beszamelowy, zwiększając ilość użytych składników (1/3 kostka masła, 6 łyżek mąki, 2 szklanki mleka). Gotowy sos zestawić z ognia, wsypać starty ser, pokrojoną w kostkę mozzarellę i mieszać do częściowego rozpuszczenia.
Masę serowo beszamelową przełożyć do makaronu i dokładnie ze sobą połączyć. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli. Wstawić do piekarnika i zapiekać 15 minut w 200° C.