- 1 puszka fasoli
- 1 szklanka płatków jaglanych
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- sól, pieprz, przyprawy
Zblendować fasolę na gładką masę, zetrzeć czosnek i marchewkę, wlać sos sojowy i wsypać płatki jaglane. Całość dokładnie wymieszać i doprawić. Uformować kształt burgerów, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w 180º C.
Propozycja podania:
Jedną połowę bułki posmarować ketchupem, drugą wegańskim majonezem. Warstwami ułożyć: kiełki rzodkiewki, cienkie plasterki cebuli, burger z fasoli, plasterki pomidora, plasterki ogórka kiszonego, plasterek sera wegańskiego, garść roszponki, dwa liście sałaty rzymskiej.