Przepis: Wegański burger z fasoli

wegański burger

  • 1 puszka fasoli
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • sól, pieprz, przyprawy

Zblendować fasolę na gładką masę, zetrzeć czosnek i marchewkę, wlać sos sojowy i wsypać płatki jaglane. Całość dokładnie wymieszać i doprawić. Uformować kształt burgerów, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w 180º C.

Propozycja podania:

Jedną połowę bułki posmarować ketchupem, drugą wegańskim majonezem. Warstwami ułożyć: kiełki rzodkiewki, cienkie plasterki cebuli, burger z fasoli, plasterki pomidora, plasterki ogórka kiszonego, plasterek sera wegańskiego, garść roszponki, dwa liście sałaty rzymskiej.

Wybrane dla Ciebie: