Przepis: makaron z tofu

makaron z tofu

Uwielbiam „chińskie żarcie”, ale nie cierpię jego zapachu, dlatego robię je sama.

Jak zrobić makaron z tofu i krewetkami? To prostsze niż proste. Krewetki są opcjonalnie.

  • 0,5 paczki makaronu sojowego
  • 1 opakowanie tofu
  • 1 opakowanie krewetek koktajlowych
  • 1 marchewka
  • 1 żółta papryka
  • 1 puszka groszku
  • 5 pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, przyprawy

Tofu pokroić w grubą kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Czekając aż się zrumieni, posiekać marchewkę, pieczarki, czosnek i paprykę. Dorzucać je w takiej kolejności co kilka minut, żeby mogły się podsmażyć. Po pięciu minutach na patelnię wrzucić krewetki i pół puszki groszku (drugą połowę zjadłam).

Makaron sojowy przełożyć do miski i zalać gorącą wodą. Po pięciu minutach, kiedy będzie gotowy, odcedzić i przełożyć na patelnię. Posolić i dodać pieprz, tymianek i bazylię. Dokładnie wymieszać i gotowe.

Wybrane dla Ciebie: