Uwielbiam „chińskie żarcie”, ale nie cierpię jego zapachu, dlatego robię je sama.
Jak zrobić makaron z tofu i krewetkami? To prostsze niż proste. Krewetki są opcjonalnie.
- 0,5 paczki makaronu sojowego
- 1 opakowanie tofu
- 1 opakowanie krewetek koktajlowych
- 1 marchewka
- 1 żółta papryka
- 1 puszka groszku
- 5 pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- sól, przyprawy
Tofu pokroić w grubą kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Czekając aż się zrumieni, posiekać marchewkę, pieczarki, czosnek i paprykę. Dorzucać je w takiej kolejności co kilka minut, żeby mogły się podsmażyć. Po pięciu minutach na patelnię wrzucić krewetki i pół puszki groszku (drugą połowę zjadłam).
Makaron sojowy przełożyć do miski i zalać gorącą wodą. Po pięciu minutach, kiedy będzie gotowy, odcedzić i przełożyć na patelnię. Posolić i dodać pieprz, tymianek i bazylię. Dokładnie wymieszać i gotowe.