Belriso jest jednym z moich ulubionych deserów i daniem, które świetnie sprawdzi się jako godne zastępstwo nudnej i oklepanej owsianki na śniadanie. Jest bajecznie proste w przygotowaniu i przy okazji nauczysz się robić risotto. Dlatego domowe belriso jest moim odkryciem, bo można go zrobić więcej. I zjeść więcej.
- 200 g ryżu
- 1 l mleka 3,2%
- 3 łyżki cukru
- 400 g śmietany 30%
- dżem wiśniowy
Dwie torebki ryżu rozciąć i wsypać do garnka. Zalać mlekiem do 1 cm nad powierzchnię ryżu i zamieszać. Włączyć duży ogień. Kiedy mleko się zagotuje odrobinę zmniejszyć ogień i dosypać cukier. Ryż trzeba mieszać regularnie, żeby nie przywarł do garnka.
Po wchłonięciu przez ryż porcji mleka dolać połowę pozostałego mleka i dalej gotując na średnim ogniu często mieszać. Kiedy ryż wchłonie mleko, dolać ostatnią jego część. Całość gotowania ryżu powinna zająć nie mniej niż 15 minut. Ryż będzie gotowy, kiedy nie będzie już twardy, ale jeszcze nie będzie miękki.
Wyłączyć ogień i do ryżu wlać opakowanie śmietanki. Powoli mieszać, aż śmietanka połączy się z ryżem i częściowo zostanie wchłonięta. Na spód miseczki wyłożyć 2 łyżeczki dżemu i przełożyć do nich przygotowany ryż. Zamiast dżemu na spód można położyć nutellę lub kawałki świeżych owoców.
- ryż jest gotowy, kiedy przestanie być widoczny biały środek – warto też próbować podczas gotowania
- identycznie przygotujesz risotto, ale zamiast mleka użyj rosołu lub wywaru warzywnego