Przepis: Delikatna zupa z dyni

Kiedy myślę „jesień”, widzę kolor pomarańczowy. Kiedy myślę „pomarańczowy”, widzę dynię, która oznacza dla mnie gotowanie pysznej, jesiennej zupy.

Nie lubię pikantnego jedzenia, więc rozgrzewająca zupa z dyni (często z imbirem) należy do moich rzeczy „fe”. Mimo wszystko uwielbiam zupę dyniową, więc przygotowuję w domu jej delikatniejszą wersję.

  • 1 duża dynia
  • 1 serek ricotta
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, przyprawy

Dynię opróżnić z miąższu i pokroić w duże kawałki. Ułożyć je na blasze do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika – 20 minut w 200º C. Tak przygotowaną dynię dużo łatwiej obrać. Obrane kawałki dyni włożyć do dużego garnka i zalać 1,5 l wody.

Kiedy woda się zagotuje, zblendować kawałki dyni, zetrzeć czosnek i doprawić. Gotując nadal dodać serka ricotta i dokładnie wymieszać z zupą. Gotować ok 10 minut.

P.S. Zdjęcia nie ma, bo zanim zrobiłam, to zupy już nie było.

Wybrane dla Ciebie: