Wegańska zupa dyniowa z ciecierzycą

wegańska zupa dyniowa

Już myślałam, że szał na gotowanie zupy dyniowej w tym roku mnie ominie, ale niestety – moja ochota na tą przyjemność była silniejsza. Dzisiaj na blogu wegańska zupa dyniowa, która jest idealna na większy głód – bardzo sycąca i bardzo szybka do przygotowania. W tej zupie pojawiają się pikantniejsze smaki (których na ogół unikam) – w niewielkiej ilości, ale jeśli wolicie łagodne zupy, to odsyłam was do wcześniejszego przepisu na delikatną zupę dyniową.

Moim sekretem na niepowtarzalny smak i aromat zupy jest wcześniejsze upieczenie dyni zamiast gotowania. Również dzięki pieczeniu, ugotowanie zupy do końca trwa tylko kilka minut. Przepis jest na 6 porcji. Dodatkowo wegańska zupa dyniowa może przestać być wegańska, jeśli zamiast wody użyjecie mięsnego bulionu lub śmietany zamiast mleczka kokosowego – wasz wybór.

Składniki:

  • 1/2 średniej dyni
  • 1 papryczka chilli
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • 1 puszka ciecierzycy
  • suszone pomidory
  • imbir mielony
  • oliwa
  • sól

Dynię kroję w plastry o grubości ok 2 cm. Na blachę kładę papier do pieczenia i układam na nim kawałki dyni. Na wierzch kładę zgniecione całe ząbki czosnku, posiekaną w kostkę papryczkę chilli (po uprzednim usunięciu gniazda nasiennego) i pokrojone w małe kawałki suszone pomidory. Wszystko delikatnie skrapiam oliwą i posypuję imbirem oraz solą. Jeśli lubicie ostrość imbiru (ja nie), to spokojnie możecie użyć kilku plastrów obranego świeżego imbiru.

Blachę wkładam do zimnego piekarnika i ustawiam temperaturę na 200°C. Czas pieczenia to 30 minut.

wegańska zupa dyniowa

Bonus: po upieczeniu dyni, miąższ praktycznie sam oddziela się od skóry.

Po zdjęciu skóry z dyni zawartość blachy przekładam do garnka, dodaję wodę i gotuję na średnim ogniu. Chwilę przed zagotowaniem dolewam mleczko kokosowe. Do gotującej się zupy dodaję pół puszki ciecierzycy (odsączonej). Zdejmuję z gazu i całość blenduję do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaję pozostałą ciecierzycę – podczas jedzenia jest coś chrupiącego – oraz solę do smaku.

wegańska zupa dyniowa

Jeśli szukacie też innych przepisów na jesienne, rozgrzewające i przepyszne zupy, koniecznie zajrzyjcie do Esencji. Ostrzegam – zakochacie się w tych przepisach!

wegańska zupa dyniowa

Wybrane dla Ciebie: