Przepis: Świąteczne pierniczki

pierniczki

Do jedzenia i wieszania na choince.

Z tych ilości wychodzi mi 65 pierniczków – wycinam je foremką o średnicy 8 cm. Jeśli użyjesz mniejszej foremki, uzyskasz więcej ciasteczek.

  • 250 g cukru
  • 1,5 kostki masła
  • 1 słoiczek miodu (mały)
  • starta skórka z połowy cytryny
  • 1 kg mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 3 łyżki niesłodzonego kakao
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 4 żółtka

Masło, miód i cukier roztopić w garnku (nie gotować). Zestawić z ognia i zetrzeć skórkę z połowy cytryny uważając, żeby nie zetrzeć też białej części pod spodem. Pozostawić do ostygnięcia.

Wszystkie suche składniki połączyć w dużej misce, dodać jajka, żółtka oraz ostudzoną masę. Miksować aż składniki połączą się w gładkie, jednolite ciasto. Gotowe ciasto podzielić na trzy części, uformować kule, zawinąć w folię spożywczą i lekko spłaszczyć. Wstawić do lodówki na 4 godziny (lub całą noc).

Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość 3 mm i przy użyciu foremek powycinać kształty ciastek. Jeśli pierniczki mają wisieć na choince, przez upieczeniem należy wyciąć dziurki na sznurek. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po czym wstawić do lodówki na 15 minut.

Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piec 8 minut. Upieczone pierniczki zdjąć z blachy i pozostawić do przestygnięcia. Ostudzone pierniczki można ozdobić lukrem (posypkami, żelami w tubce itp.) lub pozostawić bez ozdób. Można je jeść od razu po ostudzeniu – są miękkie.

WAŻNE: jajka muszą być w temperaturze pokojowej

Wybrane dla Ciebie: