Przepis: Surowe wegańskie batony

surowe wegańskie batony

Przy okazji mojego odliczania do lata, do formy postanowił wrócić także J. Jednak poza ćwiczeniami stara się wyeliminować ze swojej diety cukier, czekoladę i te wszystkie wysokokaloryczne i słodkie przekąski, które przeszkadzają w kontrolowaniu swojej wagi.

Co zrobić, kiedy nagle przychodzi ochota na zjedzenie czegoś słodkiego tu i teraz? Ratunkiem mogą być syrowe wegańskie batony, które można przez kilka dni przechowywać w pojemniku i zajadać w momencie „załamania cukrowego”.

  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g orzechów nerkowca

Wszystkie składniki wrzucić do robota kuchennego i rozdrobnić. Prostokątny pojemnik wyłożyć papierem do pieczenia, do którego przełożyć przygotowaną masę. Wolnymi brzegami papieru przykryć masę i równomiernie ugnieść za pomocą palców lub szklanki.

Prawie gotowe batony włożyć do lodówki na 30 minut, żeby dokładniej się sklepiły. Po tym czasie wyjąć pojemnika, rozwinąć papier i pokroić w prostokąty lub dowolny kształt. I gotowe!

Oczywiście do przygotowania takich batonów można użyć dowolnych składników, w tym przynajmniej jednego o zwiększonej kleistości, żeby całość trzymała się razem.

Uwaga: Takie batony, mimo że dużo zdrowsze, nadal mają sporo kalorii. Wystarczy jeden dziennie w czasie „kryzysu”. ;)

Wybrane dla Ciebie: