Przepis: Proziaki czosnkowe

proziaki

Co to w ogóle jest? Proziaki są tradycyjną potrawą regionalną pochodzącą z Podkarpacia. Dawniej przygotowywano je, kiedy zabrakło chleba. Szeroki opis tych placków i ich historii znajdziecie TU. Tymczasem zapraszam na przepis z moim urozmaiceniem smaku.

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz, zioła prowansalskie

Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść ciasto. W miarę potrzeby dosypać mąki, żeby ciasto było zwarte. Ciasto podzielić na kawałki odrywając mniej więcej garść ciasta i rozgnieść dłonią na placki grubości ok 1,5 cm. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na małym ogniu mniej więcej po 5 minut na jednej stronie aż do uzyskania złotego koloru.

Z podanych ilości wyszło mi 8 placków. Takie proziaki można jeść bez dodatków, posmarowane samym masłem lub jako kanapki zamiast chleba.

Wybrane dla Ciebie: