Moussaka w oryginalnej wersji zawiera mięso mielone, jednak moja wersja jest wegetariańska. To proste danie obiadowe pochodzące z Grecji (uwielbiam takie proste jedzenie), którego przygotowanie trwa ok. 30 minut.
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka całych pomidorów
- 0,5 kostki sera
- 2 torebki ryżu
- sól, przyprawy
Plus sos beszamelowy.
W czasie, kiedy ryż się gotuje, umyj i pokrój bakłażana oraz cukinię w 0,5 cm plastry. Na głębokiej patelni podgrzej olej i po kolei obsmażaj pokrojone warzywa aż nabiorą złocistego koloru. Usmażone plastry odkładaj na bok. Posiekaj czosnek i wrzuć na patelnię – podsmażaj przez chwilę. Do czosnku przełóż pomidory z puszki i smaż do odparowania nadmiaru płynu.
Do gotowego sosu pomidorowego włóż usmażone plastry bakłażana i cukinii oraz ugotowany ryż – dopraw do smaku. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej sosem beszamelowym i posyp grubą warstwą startego sera. Wstaw do rozgrzanego do 180 ºC piekarnika na 15 minut – do czasu zarumienienia sera.