Mniejsza porcja, mniej kalorii – przepis na miniserniczki

miniserniczki

Miej ochotę na ciastko, upiecz je sama. #mistrzyniutrudnianiasobieżycia

Mniejsza porcja, to mniej kalorii? Tak, ale to bez znaczenia, bo miniserniczki są obłędnie pyszne i nie będziesz mogła przestać jeść. Wiem co mówię! Z podanych ilości upiekłam 28 sztuk.

  • 1 l mielonego twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 żółtko
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 200 g herbatników
  • 50 g masła
  • 250 g śmietany 36%
  • 1 garść migdałów w płatkach
  • 1 szklanka cukru pudru
  • szczypta soli

Spód: herbatniki pokroić lub pokruszyć na drobne kawałki, dodać posiekaną gorzką czekoladę (0,5 tabliczki).

Na małym ogniu rozpuścić masło. Po kilku minutach dodać do herbatników i dokładnie wymieszać.

Masa serowa: do dużej miski przełożyć twaróg, dodać serek mascarpone, żółtko, cukier puder i sól. Krótko zmiksować do połączenia składników. Wsypać migdały i dokładnie wymieszać z masą serową.

Polewa: w rondlu rozpuścić na małym ogniu dwie duże łyżki śmietany i wsypać kostki czekolady. Cały czas mieszać do dokładnego roztopienia czekolady. Dodać resztę śmietany i podgrzewając mieszać aż do powstania gładkiej masy.

Do foremek na muffinki wsypać czubatą łyżeczkę herbatników z czekoladą. Na wierzch nałożyć masę serową wypełniając foremkę do końca.

miniserniczki

Miniserniczki piec w 180° C przez 20 minut. Wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Polać roztopioną czekoladą (jeśli przestanie być płynna wystarczy krótko podgrzać na małym ogniu ciągle mieszając).

Wybrane dla Ciebie: