Łatwy przepis na mac and cheese

mac and cheese

Pasta, noodle, macaroni – jak nie nazwać makaronu, tak będzie jedną z moich ulubionych rzeczy do jedzenia. A jeśli do makaronu dodać ser, dużo sera, to powstanie najlepsze jedzenie, jakie wymyślili Amerykanie z nadwagą – mac and cheese.

  • sos beszamelowy
  • 150 g makaronu (creste)
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 100 g sera cheddar
  • 200 g sera gouda
  • sól, pieprz

Makaron gotować przez 10 minut, do stanu na chwilę przed al dente, odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem.

Przygotować sos beszamelowy, zwiększając ilość użytych składników (1/3 kostka masła, 6 łyżek mąki, 2 szklanki mleka). Gotowy sos zestawić z ognia, wsypać starty ser, pokrojoną w kostkę mozzarellę i mieszać do częściowego rozpuszczenia.

mac and cheese

Masę serowo beszamelową przełożyć do makaronu i dokładnie ze sobą połączyć. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli. Wstawić do piekarnika i zapiekać 15 minut w 200° C.

mac and cheese

Wybrane dla Ciebie: