Białe pieczone szparagi z czosnkiem

pieczone szparagi

Sezon szparagowy trwa od połowy kwietnia do połowy lipca, a to oznacza, że zostały jeszcze dwa miesiące na jedzenie ich w przeróżnych formach – gotowane w wodzie, gotowane na parze (tak je przygotowuję najczęściej), grilowane (tak będę je zjadła w ten weekend :D), w zupie, w sałatkach i z piekarnika. Ten ostatni sposób przygotowywania (pieczone szparagi) sprawdziłam kilka dni temu i szparagi były tak dobre, że zapragnęłam jeszcze więcej.

Do przepisu wykorzystałam białe szparagi, ale spokojnie możecie wykorzystać zielone i fioletowe lub we wszystkich kolorach na raz – to mogłoby wyglądać pięknie i bardzo instagramowo :) Dokonując wyboru pamiętajcie, że białe szparagi przed przygotowaniem trzeba obrać z twardej skórki.

Składniki:

  • pęczek (lub więcej) białych szparagów
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka pomidorów suszonych z oleju
  • oliwa
  • ser Grana Padano
  • przyprawa transylwańska
  • szczypta gruboziarnistej soli morskiej
  • szczypta białego pieprzu

Szparagi umyć pod bieżącą wodą, odłamać zdrewniałe końcówki (to mniej więcej 1/4 długości całego szparaga – wystarczy zgiąć go w tym miejscu i końcówka sama pęknie) i obrać z twardej skórki – najwygodniej obieraczką. Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę 180°C (grzanie od góry i od dołu).

Na blasze położyć papier do pieczenia i wyłożyć szparagi tak, żeby między nimi było kilka milimetrów przerwy. Mój piekarnik mocniej grzeje z tyłu, więc główki szparagów umieściłam od strony drzwiczek, żeby zabezpieczyć je przed przypaleniem.

pieczone szparagi

Szparagi lekko skropić oliwą (lub olejem), posypać pieprzem, solą i wybranymi ziołami (możecie użyć innej mieszanki). Ząbki czosnku rozgnieść, obrać z łupinek i ułożyć na szparagach. Pamiętajcie, że im więcej czosnku, tym intensywniejszy aromat- ja uwielbiam czosnek, więc użyłam 5 ząbków. Suszone pomidory odsączyć z oleju i położyć na szparagach. Włożyć do piekarnika i piec 20 minut.

pieczone szparagi

Wyjąć blachę z upieczonymi szparagami i posypać je startym serem Grana Padano – możecie użyć innego twardego sera. Szparagi posypane serem wstawić jeszcze na dwie minuty do piekarnika. Moje pieczone szparagi podałam z grzankami z bułki posypanymi startym serem – pod koniec pieczenia szparagów wstawiłam je na górną półkę piekarnika.

Jakie to jest dobre! ???

Jeszcze dzisiaj biegnijcie do sklepu po szparagi i sami zróbcie pieczone szparagi na dzisiejszy obiad :) Tylko weźcie od razu kilka pęczków, bo po jednym będziecie chcieli więcej #potwierdzoneinfo.

pieczone szparagi

Wybrane dla Ciebie: