Przepis: Wegetariańska baba ziemniaczana

baba ziemniaczana

Baba ziemniaczana nierozerwalnie kojarzy mi się z najlepszymi momentami mojego dzieciństwa. A jeszcze podsmażana baba ziemniaczana… Niebo w gębie. Oryginalny przepis zawiera jeszcze skwarki, ale nie jem mięsa, więc tego składnika nie ma w moim przepisie. Jednak baba ziemniaczana nadal smakuje genialnie.

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, przyprawy

Ziemniaki zetrzeć ręcznie na tarce lub w sokowirówce. Tak samo potraktować cebulę i czosnek. Do masy dodać jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać i przelać do formy. Piec ok 60 minut w temperaturze 200ºC. Po tym czasie sprawdzić stan upieczenia drewnianym patyczkiem (powinien być suchy).

Oczywiście można jeść „na świeżo” samą lub z np. sosem pieczarkowym, ale mi najbardziej smakuje następnego dnia podsmażona na patelni. Pycha!

Wybrane dla Ciebie: