Baba ziemniaczana nierozerwalnie kojarzy mi się z najlepszymi momentami mojego dzieciństwa. A jeszcze podsmażana baba ziemniaczana… Niebo w gębie. Oryginalny przepis zawiera jeszcze skwarki, ale nie jem mięsa, więc tego składnika nie ma w moim przepisie. Jednak baba ziemniaczana nadal smakuje genialnie.
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz, przyprawy
Ziemniaki zetrzeć ręcznie na tarce lub w sokowirówce. Tak samo potraktować cebulę i czosnek. Do masy dodać jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać i przelać do formy. Piec ok 60 minut w temperaturze 200ºC. Po tym czasie sprawdzić stan upieczenia drewnianym patyczkiem (powinien być suchy).
Oczywiście można jeść „na świeżo” samą lub z np. sosem pieczarkowym, ale mi najbardziej smakuje następnego dnia podsmażona na patelni. Pycha!